Smittsamma bisjukdomar utgör ett allvarligt hot mot Din biodling.
Länsstyrelsen arbetar genom de lokala bitillsynsmännen med att spåra och förhindra spridning av smittsamma bisjukdomar såsom amerikansk yngelröta, som kan orsaka stor ekonomisk skada i den enskilda bigården.
Största ansvaret för att våra bin är friska vilar dock på dig som är biodlare. Särskilt att du har eller skaffar dig goda kunskaper om olika bisjukdomar, hur du ska arbeta och sköta dina bin för att de ska hålla sig friska och att du kontaktar bitillsynsman vid misstanke om sjukdom.
För att detta arbete skall bli effektivt krävs det att Du som biodlare anmäler var dina bisamhällen finns permanent uppställda.
Anmäl din bigård till länsstyrelsen
Enligt 15 § bisjukdomsförordningen är alla som har bisamhällen skyldiga att meddela var bikuporna är stadigvarande uppställda.
Anmäla uppställningsplatser
När du startar eller tar över en biodling ska du anmäla uppställningsplatser för dina bin till länsstyrelsen.Vid förändring av dina uppställningsplatser skall också länsstyrelsen informeras inom en vecka.
Webbanmälan: Innehav av bisamhällen
Du kan skicka in din anmälan till Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Bitillsyn, 403 40 Göteborg om du har bin i Västra Götaland eller i Halland. Blankett kan skrivas ut från www.jordbruksverket.se blankett V16.
Anmälan skall göras för att bitillsynsmannen skall veta var det finns bin, om en bisjukdom som omfattas av bisjukdomslagstiftningen, skulle upptäckas nära dig.
Bitillsynsmän
Fjärås: Marie-Louise Simonsson, ma.simonsson@telia.com
mobil 0761-16 81 16
Frillesås: Peter Johansson, peter.johansson@kungsbacka.se
mobil 0739-86 47 33
Särö/Kullavik: Erik Husberg (Särö bf), erik.husberg@av.gu.se
mobil 0704-29 97 05
Bihälsokommittéen:
Peter Johansson, peter.johansson@kungsbacka.se, 0739-864733
Bengt Halse, bengt@hal.se
Lucky Lindblom, luckylindblom@hotmail.com
Handbok i bihälsa kan du beställa här.
Projektet Friskabin.se
Friskabin.se är Sveriges nya gemensamma plattform för bihälsa. Projektet är tänkt att löpa under tre år och finansieras av Jordbruksverket genom det nationella programmet för biodlingssektorn.
Syftet är att samla evidensbaserad kunskap om bihälsoarbete, rådgivning i bihälsofrågor och att genomföra utbildningsinsatser i den senaste lagstiftningen som berör biodling. Friskabin.se har tagits fram genom ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Biodlares Riksförbund, Biodlingsföretagarna och Sveriges lantbruksuniversitet med målet att förbättra bihälsan och minska vinterdödligheten av bisamhällen i landet.
Läs mer om Friska Bin här.