Nybörjarkurs

Kursledare: Marie-Louise Simonsson, Peter Johansson och Maj Lis Borg
Kursen kostar 1500:- och kursmaterial ingår.

Alla är hjärtligt välkomna, unga som gamla, som vill lära sig mera om biodling!

Mål
Efter genomgången teoretisk del (10 träffar) har du en god grundläggande kunskap om biet, bisamhället, bihälsa samspelet med naturen och dess växlingar och hur det påverkar bisamhället. Du har också fått en inblick i vad man som biodlare har för uppgifter under året och är nu förberedd för att starta din egen biodling.

Genomförande
Kursen genomförs i form av 10 träffar på kvällstid i gång per vecka med start i månadsskiftet januari/februari. Eftersom våra bin befinner sig i vintervila är innehållet i träffarna huvudsakligen teoretiskt och hålls i ABF-s lokaler i Kungsbacka.

När de 10 träffarna är genomförda har våra bin börjat bli aktiva och i månadsskiftet april/maj bygger vi på med ca 6 träffar praktisk biodling i föreningsbigården i Li vid Fjärås bräcka. Under dessa träffar som är spridda över den aktiva bisäsongen får deltagarna i nybörjarkursen sköta några av föreningens bisamhällen under handledning av erfarna biodlare. Deltagarna ska själva utföra allt arbetet och turas om för att träna på de olika momenten. De praktiska träffarna är förlagda till dagtid, i regel söndagar kl.11-13.

Det är vanligt att våra nya biodlare samtidigt skaffar sina egna första samhällen. På så sätt får de rikliga tillfällen att få svar på alla frågor som uppkommer efterhand under vår sommar och höst.

Innehåll
Den teoretiska delen består av föreläsningar, gruppdiskussioner, filmer och diskussionsuppgifter. Vi visar också en del utrustning och material som man använder i biodling.

Under de praktiska momenten i föreningsbigården tränas förmågan att observera bina och bisamhället och att dra slutsatser om vad som händer i kupan och vad biodlaren behöver göra.

·      Honungsbiet, solitärbin, humlor, getingar.
·      Bibostäder, utrustning för biodlare.
·      Biets biologi
·      Biåret -våren
·      Biåret – försommaren
·      Olika ramstorlekar – snickra ramar
·      Biåret – sensommar, skattning, honungshantering, honungsbedömning
·      Bistick, allergier, kvalitetsarbete
·      Biåret – höst, bisjukdomar
·      Lagstiftning kring biodling, biväxter

Litteratur
Mina första år som biodlare.
Min biodling – arbetsbok för deltagare
Handbok i bihälsa

Under kursens olika avsnitt har kursledarna med sig ytterligare litteratur med anknytning till det aktuella avsnittet för att ge tips om bra litteratur om bin, biväxter mm.