Bigården i Li

I föreningsbigården träffas vi och driver de bisamhällen som finns där för att delge erfarenheter och umgås. Speciellt kursmedlemmar men också andra, med eller utan egna bin, är hjärtlig välkomna till våra träffar vid bigården. Det kan också vara ett ypperligt tillfälle för nya medlemmar eller bara intresserade att få ta del av biodlingens intressanta värld. Vi tar också gärna emot besök av skolklasser i föreningsbigården.

Vi har f.n. både trågkupor och staplingskupor med format LN och SVEA. Det finns 9 välmående samhällen, som ligger i startgroparna inför sommarens pollinering och insamling av nektar.

Platsen för bigården är i Li  (strax nedanför Naturum). Se karta här.

Vi träffas vid bigården regelbundet och årets första träff brukar vara runt månadsskiftet april/maj. Det finns en skötselplan och ett skötselschema. Skötselplanen beskriver aktiviteterna som utförs i en bigård under ett år och är en mycket bra handledning också för din egen bigård. Skötselschemat beskriver säsongens aktiviteter i föreningsbigården där vi sköter våra kupor, odlar drottningar, dricker av vårt medhavda kaffe, samt försöker svara på aktuella frågor. I skötselschemat ser man också vem som är ansvarig för aktuell aktivitet och aktuellt datum. Skötselplan och skötselschema finns på redskapsbodens anslagstavla.

Ett viktigt moment i början av säsongen är att göra en bihusesyn. Du kan läsa mer om bihusesyn här.

Ansvar för föreningsbigården
Ansvar för en aktivitet innebär att vara där och förbereda vad som skall göras med bisamhällena den aktuella tidpunkten, och att föra enkla anteckningar över samhällenas status.

De som ansvarar och sköter föreningsbigården tar också hand om honungen. Honungen finns till försäljning till medlemmarna.

Nedladdningbara versioner av skötselplan och skötselschema finner du här:

Skötselplan
Skötselschema